Het laatste artikel over de Bogleheads Investment Philosophy, ik hoop dat veel mensen hier al wat wijzer uit zijn geworden, doel was om de strategie en denkwijze in het Nederlands uit te werken want er is over het algemeen weinig over te vinden behalve dan in het Engels, wat de drempel voor velen hoger maakt. Vragen, opmerkingen? Stel ze gerust onderaan de artikels! En vooral in deze woelige tijden, STAY THE COURSE!
Dit is waarschijnlijk het meest uitdagende gedeelte van beleggen zoals een Boglehead maar het is essentieel om de strategie succesvol toe te passen. Bogleheads bouwen een redelijk beleggingsplan en dan houden ze zich hieraan, they stay the course. In de periode in de jaren 90 toen indexfondsen alle andere effecten outperformden was dit advies gemakkelijk om te volgen. Maar toen kwam de crash van 2008 en bij veel beleggers sloeg de paniek hen om het hart. Ze verkochten of weken af van hun plan om bij te kopen of the herbalanceren.
Bogleheads weten dat in ruil voor de hoge rendementen van aandelen op lange termijn ze ook geconfronteerd zullen worden met enorm volatiele beursbewegingen. Na een grote daling kan het zeer moeilijk zijn om door te zetten met je vooraf uitgewerkte beleggingsplan. Zelfs in perioden van normale markten zullen er altijd afleidingen zijn zoals een aantrekkelijke nieuwe asset class (cryptocurrency, cannabisaandelen) die in de recente periode veel beter hebben gedaan als de markt of gloednieuwe beleggingsfondsen en ETF’s (Smart beta).
Bogleheads streven ernaar niet te worden afgeleid hierdoor en niet te wijken van hun plan.
Creëer een asset allocatie waarbij obligaties of cash je portefeuille helpen om de volatiliteit veroorzaakt door de aandelen in je portefeuille te dempen, en herbalanceer indien nodig. Deze gebalanceerde aanpak zal je helpen om niet af te wijken van je plan. Eens je Boglehead portfolio klaar is, zal éénmaal per jaar herbalanceren de enige actie die je moet ondernemen zijn naast eventuele nieuwe cash die je wilt beleggen (dit kan je eventueel ook één maal per jaar doen zodat je er echt helemaal geen werk aan hebt). Het enige wat beleggers over het algemeen zullen veranderen ieder jaar is hun obligatiepercentage, dit omdat ze gebruik maken van een glide path richting pensioenleeftijd waarbij de portefeuille almaar meer defensiever wordt naarmate men de pensioenleeftijd nadert.
Alhoewel je maar één maal per jaar een verandering maakt in je portfolio heb je hier toch ook wel de nodige discipline voor nodig. Het is een enorme opluchting als je je niets meer moet aantrekken van het dagelijkse reilen en zeilen op de beurs en alle nieuws en media berichten hieraan gelinkt, dit wordt ook wel “noise” of ruis genoemd. Indien je deze ruis niet meer hoort zal deze je ook niet meer kunnen beïnvloeden, het komt je beleggingsstrategie dus ten goede.